Granada Tourist Guide Guía turística de Granada Guida informazioni Granada Granadai vendég kalauz Ghid turistic granadatourist.com Туристическая информация о Гранаде Przewodnik po Granadzie Granada Hauptstadt Information Tourismus Andalusien Guide du tourisme à Grenade Toeristische gids van Granada

Granada


 


Granada

Elbridge1916-ban régészeti kutatások fényt derítettek rá, hogy Granada már a paleolitikus idők óta lakott terület.A paleolitikus, mezolitikus és neolitikus korokból ránk maradt bizonyítékokat az Archeológiai Múzeum tárolja. Kr.e. 1000-rel főníciai kereskedők - inkább a partok mentén telepedtek le - kis kolóniákat alakítottak ki Granadában. Amikor a karthágóiak meghódították a partszakaszt ( Kr.e. 550.) és elkezdték a kereskedelem fölötti irányítást a térségben, ők is Granadát népesítették be ( ekkor Eldbridge néven ismerték).

Granada nem játszott fontos szerepet a Római Birodalom idején és mikor a birodalom az 5.sz.-ban hanyatlani kezdett, a Vízigótok átvették a város irányítását.

A Vízigótok idején a város területét és lakosságát tekintve növekedni kezdett. A kerszténység növekedésnek indult a lakosság körében és Granadát először használták, mint fontos katonai támaszpontot. Ebben az időszakban a zsidók egy kis közössége telepedett le Granada egyik részében, melyet al-Yahud-nak hívtak – ez nagyon hasonlít a város mai elnevezésére

The Visigoth period - Granada

A Vízigótok uralma alig 200 évig tartott. A hanyatlás akkor kezdődött, mikor 711-ben mór katonák átlépték Afrika felől a határt Tarik ibn Ziyad parancsnoksága alatt. Miután a spanyolokat az ország különböző régióiban legyőzték, több ezer mór árasztotta el Spanyolországot.Arab királyok kormányoztak Granadában több évszázadon át, a várost a XIV. században tetőpontjára emelve. A mórok uralma egyidejűleg hozta magával a tudományok, a kultúra és a kereskedelem fölvirágzását. Ők nagymértékben fejlesztették a mezőgazdaság és az öntözés rendszerét, melyek közül néhány a mai napig látható. Meghonosították a narancs, a citrom, a mandula, a rizs, a cukornád termesztését és a papírt Spanyolországban. A mórok által tanúsított vallásos tolerancia megengedte a zsidók, keresztények és mohamedánok egy közösségben való együttélését. Ők építették a IX. században az Alcazaba erődöt az Alhambra hegyén és az Alhambra palotaeggyüttest a VX. században. V. Ferdinánd, spanyol királyhoz való hűségük által előnyös függetlenséget élveztek.

Alhambra Granada

Ezen hűségük óvta őket sok éven át, miközben a spanyol armada az ország összes többi részén befolyást nyert. Egészen 1942.január 2.-áig birtokolták Granadát, mígnem azt Ferdinánd és Izabella - mint legutolsó muszlim királyságot – bevették.

Granada UniversityAz első években miután a keresztények győzelmet arattak Granada fölött, a muszlimok a városban lakhattak és hagyományaik tisztelete megmaradt. Ez teljesen csak 1499-ben változott meg, mikor Cisneros püspök elrendelte, hogy az összes a városban élő mohamedán megkeresztelkedjék. Később az egész muszlim társadalmat keményen megadóztatták és megtíltották, hogy arab ruhákat hordjanak vagy használják anyanyelvüket.1568-ban a hatalmas nyomás eredménye felkelés lett, melyet levertek és a lázadókat kitíltották a városból…. A Granadai Egyetemet, mely fontos a város későbbi történelmében, 1531-ben alapította V. Károly.

El Salón Square A 19. században elkezdtek érdeklődni a város átalakításáért, még be nem épített területekből angol és francia befolyás hatására megtervezett parkokat, tereket és ketreket építettek. A Salón, a Bomba és más terek is eredményei ennek a folyamatnak, habár ezek építése Granada fontos, ősi tervrajzának rombolásához vezetett. Ez látható a Gran Vía esetében, melynek építéséért feláldozták a Mezqita Mayor, ősi negyedét.

Camino de RondaA 20. század alatt a város folyamatosan terjeszkedett dél felé. Spekulatív, ízléstelen várostervezés hibáztatható a két párhuzamos sávban kialakított hatalmas háztömbökért, például a Camino de Ronda és a Pedro Antonio de Alarcón útak mentén. Távol állt ez Granada hagyományos városi tervrajzától, és ezek a tömbök hamarosan benépesedtek új lakókkal.Így, ebben az unalmas elrendezésben, megszülettek a diákszállások.

Modern Granada

Ma Granada, amellett hogy turisztikai látványosság, egyben egy modern város is, nemzetközi rendezvényeknek és ünnepségeknek otthont adva, mint a Nemzetközi Zene és Táncfesztivál minden évben ( június végén).


Ugrás a lap tetejére


Következő  

Jogi nyilatkozat: Felelősséget vállalunk az ezen a web oldalon szereplő információk valódiságáért, azonban nem felelünk semmilyen bekövetkezett kárért, vagy ezen információk más által jogtalan felhasználás végett.


 
Spanish Courses in Spain
    Spanyol tanfolyamok Spanyolországban  


Granada Maps
 kép nagyítása  

 

Bevezetés | Granada történelme | Hasznos információk | Granada térképe | Időjárás | Közlekedés és szállás | Spanyol iskola Malagán

Granadai műemlékek | Granadai múzeumok | Éjszakai élet Granadában | Granada megye | Éttermek